lights_in_the_dusk.jpg

Lights in the dusk

Lights in the dusk icon_trailer.png

De Finse filmmaker Aki Kaurismäki werd in 1990 wereldberoemd met HET MEISJE VAN DE LUCIFERFABRIEK. Deze gortdroge komedie betekende het begin van zijn succesvolle loopbaan met als meest recente film LIGHTS IN THE DUSK. Deze film beleefde in 2006 zijn wereldpremière op het filmfestival van Cannes.
LIGHTS IN THE DUSK vertelt het relaas van Koistinen, de nachtwaker van een winkelcentrum. Hij is een wat wereldvreemde man met weinig sociale contacten. Alleen met Aila van de snackkraam maakt hij dagelijks een praatje.
Op een dag ontmoet Koistinen in een gammel cafeetje de mooie blonde Mirja, die toenadering tot hem zoekt. Hij valt als een blok voor haar. Wat later probeert de vrouw inlichtingen van hem los te peuteren voor een inbraak. Hij kan haar niet weerstaan en geeft Mirja de benodigde gegevens. Zijn gevoelens voor haar blijven, zelfs als hij een jaar de gevangenis in moet.
Kaurimäki weet de eenzaamheid van zijn hoofdpersonage krachtig te verbeelden. Hij filmt deze loser liefdevol, waardoor deze film noir kleur heeft gekregen.
LIGHTS IN THE DUSK is de slotfilm van een drieluik: in 1996 maakte de Finse regisseur DRIFTING CLOUDS met als thema werkloosheid. In 2002 kwam hij met THE MAN WITHOUT A PAST, een film over daklozen. Beide films hebben wij in het Filmhuis gedraaid. Kaurimäki’s nieuwste, over eenzaamheid, blijkt een bijzonder waardig sluitstuk.