Notes on a scandal

Na zijn biopic IRIS en de kostuumfilm STAGE BEAUTY sloeg regisseur Richard Eyre een nieuwe weg in. Hij maakte NOTES ON A SCANDAL, een bijzondere mix van drama en psychologische thriller. Voor de film wist hij bovendien twee van ‘s werelds beste actrices te strikken: de Britse Judi Dench en Australische Cate Blanchett.
Dench speelt de verbitterde oude geschiedenislerares Barbara, die al jaren werkt op dezelfde middelbare school. Een brombeer eerste klas, want zij heeft alles al eens meegemaakt en veracht eigenlijk haar collega’s en leerlingen. Haar privé-leven slijt ze eenzaam en alleen. Barbara bloeit echter op met de komst van de nieuwe jonge collega Sheba (Blanchett), op wie ze heimelijk een oogje heeft.
Maar Sheba heeft heel andere zaken aan haar hoofd. Ze kan nauwelijks orde houden in haar klas en erger nog: ondanks een ogenschijnlijk gelukkig huwelijk knoopt ze een relatie aan met één van haar leerlingen, de pas 15-jarige Steven. Dat is natuurlijk not done, zoals Britten het zeggen. Als de affaire dreigt uit te komen weet Barbara de beerput dicht te houden, maar in ruil daarvoor eist ze van Sheba meer vriendschap dan deze kan en wil geven. Een botsing blijkt uiteindelijk onvermijdelijk.
Zowel Dench als Blanchett zijn in NOTES ON A SCANDAL zeldzaam sterk op dreef. Niet voor niets werden ze allebei genomineerd voor een Oscar. Anders dan de meeste sterren durven ze écht naturel te spelen – zonder opsmuk of schminck – en dat levert cinema pur sang op.