Last_king_of_Scotland.jpg

The last king of Scotland

The last king of Scotland icon_trailer.png

THE LAST KING OF SCOTLAND is gebaseerd op de gelijknamige roman van Giles Foden, waarin feit en fictie hand in hand gaan. Het verhaal gaat over de Schotse arts Nicolas Carrigan, die na beëindiging van zijn medicijnenstudie de wereld wil gaan verkennen. Hij komt bij toeval terecht in Uganda, waar eerder de macht gegrepen is door Idi Amin. Deze generaal ontwikkelt zich meer en meer tot een machtsbeluste tiran die verslaafd is aan luxe en rijkdom.
Nicolas en Amin ontmoeten elkaar en al spoedig stelt Amin hem aan als lijfarts; Amin blijkt een zwak te hebben voor Schotland en de Schotten. Nicolas is een opportunist met een onbegrensde naïviteit. Regisseur Kevin Macdonald toont ons Amin via de ogen van Nicolas. Deze raakt gecharmeerd van Amin vanwege zijn charisma en levenslust. Maar veel te laat begrijpt Nicolas dat hij in een verschrikkelijke wereld is beland, waaruit hij slechts op het nippertje weet te ontsnappen.
Zonder de fenomenale acteur Forest Whitaker zou THE LAST KING OF SCOTLAND niet zo’n succesvolle film geworden zijn. Prachtig is te zien hoe Whitaker de ontwikkeling van Amin vebeeldt en belichaamt. Whitaker won er terecht alle mogelijke filmonderscheidingen mee, waaronder een Golden Globe en de Oscar voor beste acteur.