snow_cake.jpg

Snow cake

  • Ook met Carrie-Anne Moss:

  • Memento
  • memento.jpg

Snow cake

De zwijgzame en afstandelijke Alex (Alan Rickman, deze maand nogmaals te zien in PERFUME) is op reis door Ontario. In een wegrestaurant ontmoet hij de jonge Vivienne, die hij met tegenzin een lift geeft. Alex begint net wat te ontdooien door haar levenslust als het noodlot toeslaat. Zijn auto wordt vol geraakt door een truck. Zelf komt hij met de schrik vrij, maar Vivienne is op slag dood.
In shock reist hij verder, vast van plan om zijn medeleven te betuigen aan Vivienne’s moeder Linda (Sigourny Weaver). Hij treft een autistische vrouw aan die heel goed begrijpt wat er is gebeurd, maar vrijwel geen emotie toont. Linda heeft meer aandacht voor zijn vieze schoenen dan voor de dood van haar dochter.
Alex biedt Linda aan te helpen met het regelen van de begrafenis. Hij blijft een paar dagen en leert haar een beetje kennen: soms vermoeiend of ronduit onuitstaanbaar, dan weer vermakelijk of aandoenlijk. Om af en toe aan haar dwangneuroses te ontsnappen zoekt hij buurvrouw Maggie (Carrie-Anne Moss) op. De lokale politieman Clyde, die verliefd is op Maggie, begint uit ongenoegen te spitten in het leven van Alex. Hij ontdekt dat Alex net is ontslagen uit de gevangenis. Langzaam wordt duidelijk wat zich eerder in zijn leven heeft afgespeeld.
Regisseur Marc Evans heeft met dit op zich vrij eenvoudige verhaal een aangename film gemaakt. De clichés liggen in SNOWCAKE op de loer, maar Evans weet ze prima te omzeilen. Vooral de acteerprestaties van Weaver en Rickman dragen daaraan bij.