nachtrit.jpg

Nachtrit

Nachtrit icon_trailer.png

De Amsterdamse taximarkt is sinds mensenheugenis een wereld apart, met onderlinge ruzies, moeilijke relaties en vooral grote ontevredenheid bij klanten. In 2000 probeerde de overheid deze markt te dereguleren: de extreem dure vergunningen werden afgeschaft en er moest betere service, een lager prijspeil en meer onderlinge concurrentie komen. Het resultaat was een taxi-oorlog, waarin de voormalige monopolist Taxi Centrale Amsterdam en nieuwkomer TaxiDirect lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan.
NACHTRIT van regisseur Dana Nechushtan speelt zich af tijdens deze oorlog. In de film wil Dennis (Frank Lammers) samen met zijn broer Marco (Fedja van HuĂȘt) een limousineservice beginnen. Zijn duurbetaalde vergunning is door de nieuwe regels plotseling waardeloos geworden. De broers komen met een grote schuld te zitten en raken verstrikt in een web van louche onderwereldfiguren en duistere praktijken. Dennis begint een eenmansstrijd voor rechtvaardigheid tegen deze gewelddadige krachten.
In NACHTRIT wordt de taxiwereld zeer goed neergezet dankzij de prima samenwerking tussen regisseur Nechushtan en echte chauffeurs in bijrollen. Maar de film wordt vooral gedragen door het spel van Frank Lammers, die ondanks rollen in bekende films als LEEF, SHOUF SHOUF HABIBI en DE PASSIEVRUCHT tot nu toe vrij onbekend bleef. Terecht ontving hij voor zijn hoofdrol het Gouden Kalf voor beste acteur tijdens het jongste Nederlandse Filmfestival in Utrecht.