breakfast_on_pluto.jpg

Breakfast on Pluto

  • Ook van Neil Jordan:

  • Greta
  • greta.jpg

Breakfast on Pluto icon_trailer.png

De Ierse regisseur Neil Jordan werd in 1992 wereldberoemd met THE CRYING GAME, een film over een Britse soldaat die gekidnapt wordt door het Ierse bevrijdingsleger IRA. In 1997 maakte hij THE BUTCHER BOY naar de gelijknamige roman van Patrick McCabe en nu heeft Jordan opnieuw een boek van deze schrijver verfilmd: BREAKFAST ON PLUTO.
Boek en film spelen zich af in de jaren zestig en zeventig. Hoofdpersonage Patrick ‘Kitten’ Brady (Cillian Murphy) is de ongewenste zoon van een priester en diens huishoudster. Patrick gaat liever door het leven als meisje dan als jongen. Goed van de tongriem gesneden laat hij zich door niemand van de wijs brengen en als hij opgroeit verlaat hij zijn Ierse geboortestadje om naar Londen te vertrekken. Hij ondergaat de grote stad met een simpel en onschuldig optimisme. Kitten denkt dat zijn biologische moeder, die hem als baby te vondeling heeft gelegd, in Londen woont en is voortdurend naar haar op zoek. Ook komt hij in aanraking met de harde werkelijkheid van het leven, waaronder een bomaanslag van de IRA.
Het verhaal van BREAKFAST ON PLUTO wordt verteld in 36 korte hoofdstukjes. Net als in C.R.A.Z.Y. (zie elders in dit boekje) is daarbij een bijzondere rol weggelegd voor de soundtrack. Die vormt een constante achtergrond van klassiekers uit de sixties en seventies, met onder andere Dusty Springfield, Middle of the Road, The Rubettes en T-Rex, om er een paar te noemen.