vers_le_sud.jpg

Vers le sud

Vers le sud

VERS LE SUD is gebaseerd op drie novellen van de Haïtiaanse schrijver Dany Laferrière en gaat over drie Amerikaanse vrouwen van middelbare leeftijd. Tegen de achtergrond van de bloedige dictatuur van Jean-Claude Duvalier vieren zij begin jaren tachtig op Haïti vakantie in een paradijselijk resort, afgezonderd van de rest van het land. De drie vrouwen (Charlotte Rampling, Karen Young en Louise Portal) zijn daar vooral naar toe gekomen om vertroeteld te worden door jonge mannen die zich rond het hotel ophouden. Toch kunnen ze de harde werkelijkheid niet helemaal ontwijken. De onderlinge strijd om de gunsten van de jonge Legba zorgt ervoor dat ze meer bij de sociale omstandigheden betrokken raken dan ze willen.
VERS LE SUD is de derde speelfilm van de Franse regisseur Laurent Cantet. Net als zijn vorige producties (L’EMPLOI DU TEMPS en RESSOURCES HUMANES, die allebei ook in het Filmhuis draaiden) maakte hij weer een politieke film. Maar Cantet is, zoals hij zelf aangeeft, beducht voor verhalen die te programmatisch zijn. Hij probeert steeds via het intieme leven van personages de deur te openen naar de politiek.
In VERS LE SUD is die intimiteit groot omdat het over verlangens gaat, over het lichaam, over seksualiteit.” Toch is ook de politiek nadrukkelijk aanwezig,” vertelde Cantet in de Volkskrant. “In de spanningen tussen de personages zijn noord-zuidverhoudingen terug te vinden, de machtsverschillen tussen degene die een paar dollars in zijn zak heeft en de anderen die niets hebben.”