libertine.jpg

The libertine

The libertine icon_trailer.png

De libertijn (vrijdenker) om wie het draait in de debuutfilm van Laurence Dunmoore is de tweede graaf van Rochester: James Wilmot (1647-1680), gespeeld door Johnny Depp. Wilmot is een begenadigd dichter, maar zet zijn talenten niet in voor de schone kunsten. Integendeel: hij schrijft obscene verzen en pornografische toneelstukken en zorgt – mede door zijn losbandig leven – voor het ene na het andere schandaal. Niets vindt hij leuker dan mensen te schofferen en te overdonderen met zijn scherpe tong.
Koning Charles II (John Malkovich) probeert deze respectloze graaf tegen zichzelf te beschermen en roept hem uit zijn verbanningsoord terug naar Londen. Het is dan 1675 en we volgen de laatste jaren van Wilmot’s roerige leven op de voet. De koning krijgt geen vat op hem en wordt als dank zelfs fors beledigd in een toneelstuk van Wilmot.
Alleen de jonge actrice Elizabeth Barry (Samantha Morton uit ENDURING LOVE en CODE46) met wie Wilmot teksten van Shakespeare repeteert, weet hem echt te raken. Niet vreemd dus dat juist zij de liefde van zijn leven wordt. Johnny Depp zet in THE LIBERTINE de provocerende graaf zeer overtuigend neer. De film ademt de sfeer van verval en decadentie, waarin Depp rondbanjert in modderige steegjes, bedompte kroegen en gore bordelen. We zien hoe hij ten onder gaat aan drank, hoeren en syfilis. Die totale zelfvernietiging maakt hem uiteindelijk tot een meelijwekkend figuur.