Gabrielle

GABRIELLE is de nieuwe film van theater-, opera- en filmregisseur Patrice Chéreau (LA REINE MARGOT, INTIMACY). Het is een beklemmend Kammerspiel over een mondain bourgeois-echtpaar aan het begin van de 20e eeuw. De film is gebaseerd op de novelle ‘The return’ van Joseph Conrad en vertelt het verhaal van Jean (Pascal Greggory) en Gabrielle (Isabelle Huppert). Zij zijn tien jaar getrouwd, maar zijn – zoals zal blijken – niet gelukkig met elkaar. Achter een façade van prachtige decors schuilt een kil samenleven.
Aan het begin van GABRIELLE vertelt de zelfgenoegzame Jean over zijn echtgenote en perfecte huwelijk. Dat hun relatie geen passie kent is voor hem geen punt. Midden in zijn betoog ziet hij een enveloppe voor hem op tafel liggen. Er zit een afscheidsbriefje in van Gabrielle, die een geliefde heeft gevonden met wie ze verder wil leven. Jean’s wereld stort in. Maar dezelfde dag nog keert Gabrielle terug, mét een vernietigende verklaring: ‘Als ik geweten had dat je van me hield, zou ik nooit teruggekomen zijn.’ Wraak lijkt haar drijfveer en het krachtenspel tussen de twee begint...
GABRIELLE is een indringende film over de onvolkomenheid van menselijke relaties. De regisseur schuwt daarbij bepaald geen effectieve stijlwisselingen: theatrale monologen, slowmotions, zwaar aangezette muziek, zwierige camerabewegingen, voice-over, zwartwit en kleur. De meest dramatische teksten verschijnen in grote letters over het beeld. Met uitroepteken!