Crossing the bridge

Na het immense succes van GEGEN DIE WAND kon de Duits/Turkse regisseur Fatih Akin elke film maken die hij wilde. Opvallend genoeg koos hij niet voor de meest gangbare weg, die van de grote publieksfilm. Integendeel: Akin regisseerde eerst de ‘kleine’ muziekdocumentaire CROSSING THE BRIDGE, die begin februari in première ging tijdens het Rotterdams Filmfestival.
CROSSING THE BRIDGE is een muzikale reis door het Europese en Aziatische deel van Istanbul. We maken die tocht samen met de Duitser Alexander Hacke, bassist van Einstürzende Neubauten – een Berlijnse undergroundband die al sinds 1980 furore maakt in de alternatieve popwereld en die zeker bekend zal zijn bij VPRO-luisteraars. De opzet van de documentaire is even eenvoudig als doeltreffend: Hacke trekt er met zijn laptop en geluidsapparatuur op uit om muziek op te nemen van allerlei muzikantenen in Istanbul en omgeving. Op die manier hoopt hij het geheim van deze multiculturele stad te ontrafelen.
De muzieksmaak van Hacke blijkt breed, want in CROSSING THE BRIDGE komt van alles voorbij. Van straatmuzikanten tot gitaarbandjes, van rappers tot hiphoppers. Maar natuurlijk ook traditionele Turkse muzikanten. Hoogtepunt is een Koerdische zangeres, die in een oud badhuis een ongelofelijke solo zingt. ‘De soundtrack is zo bedwelmend als een waterpijp, zo opruiend als de belletjes om het bekken van een buikdanseres’, schreef de Filmkrant poëtisch. En al klinkt het misschien raar bij een film, CROSSING THE BRIDGE is toch vooral een lust voor het oor. Slechts weinig films hebben zo’n mooi Dolby-geluid, waardoor het bijna lijkt alsof je zelf bij de concerten aanwezig bent.