goodnight_goodluck.jpg

Good night, and good luck

Good night, and good luck

GOOD NIGHT, AND GOOD LUCK speelt zich af in 1953, tijdens de beginjaren van de televisie in de Verenigde Staten. Het is de nauwgezette reconstructie van één van de belangrijkste gebeurtenissen van de tv-journalistiek van die dagen.
TV-journalist Edward R. Murrow (David Strathairn) presenteert voor CBS het programma See it now, waarin hij kritisch dagelijkse nieuwsfeiten onder de loep neemt. Eén van de items gaat over een marinepiloot die ontslagen is omdat hij een gevaar voor de staat zou zijn. Murrow ontdekt dat de bewijslast niet deugt en zijn onderzoekingen leiden naar een senator van Wisconsin, Joseph McCarthy. Deze is voorzitter van de commissie voor onderzoek naar un-american activities. McCarthy is een persoonlijke heksenjacht begonnen om Amerika te zuiveren van communisten en allen die er ook maar enigszins verdacht van kunnen worden een liberal te zijn. Als Murrow de praktijken van McCarthy in zijn programma aan de kaak stelt, worden ook hij en zijn medewerkers beschuldigd van communistische ideeën.
De CBS-redactie kiest niet de kant van de communisten, maar verzet zich tegen McCarthy en zijn aanvallen op het recht van vrije meningsuiting. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Murrow moet zich zelfs verdedigen bij zijn baas. Hij en zijn producer Friendly (George Clooney) zetten echter door. Dit leidt uiteindelijk tot de val van de senator.
GOOD NIGHT, AND GOOD LUCK (de woorden waarmee Murrow zijn programma steeds afsloot) is in prachtig zwart-wit gefilmd. Dit gaf tevens de mogelijkheid om de echte tv-beelden van McCarthy te integreren in de film. David Strathairn speelt de rol van Murrow onovertroffen.