Syriana

Een gitzwarte thriller over de kapitalistische en aan olie verslaafde westerse wereld, waarin mensen slechts pionnen zijn. Dat is SYRIANA in één zin. Schrijver en regisseur Stephen Gaghan (in 2000 Oscar-winnaar voor het scenario van Steven Soderbergh’s TRAFFIC) zet hoog in: zijn film zit vol verhaallijnen en schimmige deals. Nooit is zeker wie aan welke kant staat. Zelfs de hoofdpersonen weten vaak niet of ze de goede zaak dienen of puur uit hebzucht hun keuzes maken. Wie het meeste geld verdient, is de beste. De manier waarop doet er niet toe. Wetten? Die zijn er om ontdoken te worden.
SYRIANA gaat over een fusie tussen oliemaatschappijen, over olievelden in Kazachstan en over het belang van de VS bij politieke chaos in het Midden-Oosten. Ook stelt Gaghan vragen over de aard van de militaire hulp die Amerika biedt in Afghanistan en Irak – hulp die verre van belangenloos blijkt.
George Clooney speelt de morele gids als CIA-agent Robert Barnes, een personage dat is gebaseerd op een voormalig geheim agent. De memoires van deze agent vormden de basis voor het scenario. Clooney over SYRIANA: ‘We proberen niet te preken met deze film. We willen aanleiding geven tot discussie, in dit geval over hoe afhankelijk de wereld is van olie.’ Clooney ontving voor zijn rol in deze film de Oscar voor beste bijrol-acteur.