brokeback_mountain.jpg

Brokeback Mountain

Brokeback Mountain icon_trailer.png

BROKEBACK MOUNTAIN, gebaseerd op een kort verhaal van schrijfter E. Annie Proulx, is de geschiedenis van een liefde tussen twee cowboys. De ruim twee uur durende film werd in 2006 overstelpt met prijzen: drie Oscars, vier Golden Globes, drie Bafta’s (de Britse Oscars) en een Gouden Leeuw.

De jonge cowboys Jack (Jake Gyllenhaal) en Ennis (Heath Ledger) doen niet wat ze eigenlijk het liefst willen. Tijdens hun vakantiebaantje als schaapherder in het natuurgebied Brokeback Mountains (Wyoming) worden ze in 1963 hopeloos verliefd op elkaar. Toch durven ze niet voor elkaar te kiezen, want hun sociale omgeving zou het niet accepteren. Ze keren na hun zomerwerk dan ook terug naar hun ‘normale’ leven. Beide mannen trouwen en worden vader, precies zoals van hen wordt verwacht. De herinnering aan hun verboden liefde is echter elke dag latent aanwezig. De twee zoeken elkaar zomer na zomer op, maar hun werkelijke verlangens blijven onvervuld.

Het is succesregisseur Ang Lee (die ook Oscars won voor CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON en LIFE OP PI) bijzonder goed gelukt deze onderdrukte menselijke verlangens zonder grote gebaren en woorden tastbaar te maken. Dat hij daarbij koos voor een typisch Amerikaanse context in de jaren zeventig en de clichés van de western maakt de film alleen maar krachtiger. ‘BROKEBACK MOUNTAIN gaat in de eerste plaats over de liefde, pas in de tweede plaats om seksualiteit. Zoals in veel van mijn films draait het om identiteit en om vrijheid – dat je kunt doen wat jij wilt’, aldus de regisseur.