Proof icon_trailer.png

Catherine (Gwyneth Paltrow) heeft haar wiskundestudie op een laag pitje gezet om haar verwarde vader Robert (Anthony Hopkins) te verzorgen. Robert is een briljant wiskundige, maar kon de hoge prestatiedruk niet meer aan. Hij is geestelijk instabiel en lijdt aan waandenkbeelden. Catherine wil hem niet laten opnemen en is ervan overtuigd dat hij zich thuis, in zijn vertrouwde omgeving, weer zal hervinden. Die overtuiging is mede ingegeven door angst: staat haar hetzelfde lot te wachten?
Na Robert’s dood dreigt Catherine de regie over haar leven kwijt te raken. Haar oudere zus Claire wil het ouderlijk huis verkopen en Catherine onder haar hoede nemen. Ze is bezorgd en vermoedt dat ook Catherine niet helemaal spoort.
Intussen komt Robert’s oud-student Hal (Jake Gyllenhaal, ook te zien in BROKEBACK MOUNTAIN en JARHEAD) dagelijks naar het huis om Roberts notitieboeken door te nemen. Hij is er op zoek naar iets van wetenschappelijke waarde. In een afgesloten lade ontdekt hij een geschrift met een mogelijk revolutionaire wiskundige bewijsvoering. Wanneer Catherine beweert dat niet Robert maar zij de auteur is, wordt ze niet geloofd. Een bewijs heeft ze echter niet. Hal moet haar maar vertrouwen. Is dat vertrouwen groot genoeg om hun prille relatie te bestendigen?
John Madden (regisseur van SHAKESPEARE IN LOVE) verfilmde met PROOF het gelijknamige toneelstuk van David Auburn. Dit stuk, waarin Paltrow eveneens acteerde, was een grote publiekstrekker en won de prestigieuze Pulitzer Prize.