Ladies in lavender

Afgelopen najaar draaiden wij LADIES IN LAVENDER voor uitverkochte zalen, vandaar dat de film weer terugkeert in het Filmhuis. LADIES IN LAVENDER vertelt het verhaal van twee ongetrouwde oudere zusters, Ursula en Janet Widdington. Zij leiden eind jaren dertig een rustig leventje in het Zuid-Engelse Cornwall. Hun paradijselijke bestaan wordt wreed verstoord door een drenkeling die op de kust aanspoelt.
De dames nemen de uitgeputte en doorweekte jongeman liefdevol op in hun huis, zodat hij weer op krachten kan komen. Het blijkt een Pool te zijn, Andrea, die geen Engels spreekt. Wel blijkt hij een getalenteerd violist te zijn. De twee oudere vrouwen vallen allebei als een blok voor deze mysterieuze en charmante man. Andrea heeft echter meer oog voor een levenslustige Russische schilderes die de zussen bezoekt. Met haar kan hij – in het Duits – gesprekken voeren over het leven en over kunst. Voor de dorpelingen een verdachte zaak, zo aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.
LADIES IN LAVENDER is bovenal een acteursfilm: de rollen van de zussen worden gespeeld door Judi Dench (SHAKESPEARE IN LOVE, CHOCOLAT) en Maggie Smith (HARRY POTTER). Andrea wordt neergezet door Daniel Brühl, die sinds zijn spel in GOOD BYE, LENIN en THE EDUKATORS geldt als een aanstormend talent van de Europese cinema.