sophie_scholl.jpg

Sophie Scholl

Sophie Scholl icon_trailer.png

Voor het grote publiek is het verzet van Duitsers zélf tegen het nazi-bewind vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog helaas een blinde vlek. Eigenlijk is een mislukte militaire aanslag op Hitler in juli 1944 het enige dat breed bekend is. Daarom is het zo belangrijk dat een film als SOPHIE SCHOLL een ander aspect van het verzet, dat van jonge mensen, imponerend onder onze aandacht brengt.
SOPHIE SCHOLL vormt letterlijk en figuurlijk de tegenhanger van DER UNTERGANG. De film speelt in het München van 1943. Een aantal studenten richt de verzetsbeweging Die Weiße Rose op om door passief verzet de macht van de nazi’s te verzwakken. Op die manier willen ze de ondergang van het Derde Rijk bewerkstelligen. De jonge Sophie Scholl voegt zich als enige meisje bij de groep. Zij groeit uit tot een bevlogen en onbevreesde anti-nazi. Maar op 18 februari 1943 worden Sophie en haar broer Hans gearresteerd voor het verspreiden van “opruiende en staatsondermijnende” folders. De daaropvolgende dagen wordt Sophie verhoord door Gestapo-officier Robert Mohr. Dit kruisverhoor vormt de hoofdmoot van SOPHIE SCHOLL. Uit de twistgesprekken tussen beide opposanten worden de ideeën en opvattingen van de nazi’s indringend duidelijk. Maar al snel is het evident dat het lot van Sophie en haar broer bezegeld is.
De rol van Sophie wordt gespeeld door de jonge Duitse actrice Julia Jentsch, die eerder dit jaar bij ons te zien was in THE EDUKATORS. Voor haar sterke hoofdrol in SOPHIE SCHOLL won zij de Zilveren Beer in Berlijn.