vera_drake.jpg

Vera Drake

Vera Drake icon_trailer.png

VERA DRAKE is de nieuwste film van Mike Leigh (SECRETS AND LIES, CAREER GIRLS, NAKED). Leigh is een regisseur met een bijzonder oog voor sociaal drama, die bij elke nieuwe film de lat hoger lijkt te leggen. Dit keer koos hij voor een abortusdrama en neemt hij ons mee naar een arbeiderswijk in het Londen van de jaren vijftig.
Daar werkt de middelbare Vera Drake als poetsvrouw in de grote huizen van rijke dames. Vera bezoekt elke dag haar zieke moeder, zorgt voor haar kinderen en haar man. Kortom: een klassieke zorgzame moeder en huisvrouw. Als vanzelfsprekend ziet zij het ook als haar plicht om vrouwen en meisjes te helpen die zijn verkracht of die zwanger zijn geraakt terwijl ze al een handvol kinderen hebben. Vera verzorgt gratis abortussen voor hen. Dat gaat jarenlang goed, totdat er bij een meisje complicaties optreden en Vera het middelpunt van een politieonderzoek wordt. Als zij uiteindelijk terecht staat, zien wij haar verschrikte ogen in close up: een gebroken vrouw die niet kan geloven dat zij de wet heeft overtreden.
De Britse actrice Imelda Staunton speelt de rol van Vera en heeft voor haar uitmuntende acteerprestatie een groot aantal onderscheidingen gekregen, waaronder een European Film Award en de BAFTA (de Britse Oscar) voor beste actrice. Ook Leigh werd beloond: hij kreeg op het laatste filmfestival van Venetiƫ de Gouden Leeuw voor VERA DRAKE.