maradentro.jpg

Mar adentro

Mar adentro

De ontroerende Spaanse film MAR ADENTRO won eind februari de Oscar voor beste niet-Engelstalige speelfilm. Centraal in de film staat Ramón, een man die al bijna dertig jaar volkomen verlamd aan bed gekluisterd is doordat hij op jeugdige leeftijd een fatale duik in ondiep water maakte. Zijn hersenen werken nog perfect en hij wordt liefdevol verzorgd door zijn familieleden. Toch vindt Ramón dat zijn leven geen waarde meer heeft. Daarom wil hij het recht krijgen om te sterven, maar dat is in Spanje een heikel punt. Ramón start een juridische strijd, waarbij hij hulp krijgt van juriste Julia die zelf aan een terminale ziekte lijdt.
Dit precaire verhaal baseerde regisseur Alejandro Amenábar (TESIS, ABRE LOS OJOS, THE OTHERS) op een waargebeurde geschiedenis. Hij wilde met MAR ADENTRO echter geen pamflet vóór of tegen euthanasie maken, maar een film die aan het denken zet. En dat is gelukt: hoofdrolspeler Javier Bardem (THE DANCER UPSTAIRS, LOS LUNES AL SOL) slaagt erin met alléén zijn mimiek alle twijfels en zekerheden rond zijn eigen doodswens tot leven te brengen.
Euthanasie blijft niet alleen in Spanje een heet hangijzer, maar ook in andere landen met een conservatieve moraal. De VS bijvoorbeeld. Des te verrassender dat dit jaar zowel MAR ADENTRO als Clint Eastwood’s euthanasie-film MILLION DOLLAR BABY de belangrijkste Oscars wonnen. Bij de European Film Awards viel MAR ADENTRO overigens eveneens in de prijzen: Amenábar als beste regisseur en Javier Bardem als beste acteur.