asshak.jpg

Ässhäk - Geschichten aus der Sahara

  • regie: Ulrike Koch

  • met: (semi-)documentaire

  • ZWI/DUI/NED •documentaire • 2004 • 100 min.

Ässhäk - Geschichten aus der Sahara

Liefst vijf jaar hebben we moeten wachten op de opvolger van DIE SALZMÄNNER VON TIBET van de Zwitserse regisseur Ulrike Koch. Die kaskraker ging bij ons in het voorjaar van 2000 in première en werd enige malen als reprise geprogrammeerd. Deze maand draaien we Koch’s nieuwste film: ÄSSHÄK – GESCHICHTEN AUS DER SAHARA. Het is een documentaire over de Toeareg, een islamitisch nomadenvolk dat leeft in en rond de grote woestijn. Van dit volk zijn de mannen gesluierd, terwijl de ongesluierde vrouwen het hoofd van het huishouden vormen.
Net als in zijn succesvolle voorganger speelt in ÄSSHÄK de natuur een belangrijke rol. Het West-Afrikaanse woestijnlandschap is bijna net zo fascinerend als de Tibetaanse bergwereld uit DIE SALZMÄNNER, maar de nieuwste film is geen imitatie van Koch’s eerdere werk. We zien veel dieren en woestijnzand, maar de hoofdrol heeft zij toch gegeven aan de bijna verloren geschiedenis en gebruiken van de Toeareg.
Zo voert de regisseur de verhalenverteller Ibrahim Tshibrit op, die de oral histories van zijn stam levend houdt. Ook toont zij de maraboet, een man die als een heilige wordt vereerd en die de hoeder van de moskee en de eeuwenoude tradities is. Verder zien we vrouwen een éénsnarige viool spelen, de imzâd, waarmee ze de waarden van hun volk in herinnering roepen. Centraal daarbij staat de ässhäk, het respect voor anderen – mens, dier, dode en levende natuur.