luther.jpg

Luther

Luther

In de nu ruim honderdjarige filmgeschiedenis zijn er opmerkelijk weinig films gemaakt over de kerkhervormer Martin Luther. Dit gemis maakt regisseur Eric Till goed met LUTHER, een biopic op basis van een toneelstuk van de Britse schrijver John Osborne.
De film volgt de hoogtepunten uit Luther’s leven. Het begint met zijn jonge jaren als student en vervolgt met zijn reis naar Rome op uitnodiging van zijn superieur Johann von Staupitz (Bruno Ganz uit DER UNTERGANG). Daar ziet Luther de handel in aflaten en is hij geschokt door de wereldse levenswandel van paus Leo XII. Na terugkomst in Duitsland komt hij tot zijn nieuwe gedachten en opvattingen over het geloof en tot de eerste vertaling van de bijbel in de Duitse volkstaal.
De rol van Luther wordt gespeeld door de Britse acteur Joseph Fiennes (SHAKESPEARE IN LOVE). Hij laat de verschillende aspecten van het karakter van de kerkhervormer bewonderenswaardig tot leven komen: Luther als traditionele katholiek, gekwelde twijfelaar en als een man die zichzelf gedwongen ziet tot grote daden. Naast Fiennes en Ganz zien we bovendien de in 2003 overleden Peter Ustinov in zijn laatste rol. Als de Duitse vorst Frederick de Wijze probeert hij zijn macht via Luther te verstevigen: een kleine maar prachtige zwanenzang van deze grote acteur.