edukators.jpg

The edukators

  • regie: Hans Weingarter

  • met: Daniel BrühlJulia Jentsch • Stipe Erceg

  • DUI/OOS •misdaad, drama, romantiek • 2004 • 124 min.

The edukators

Eén van de grootste hits tijdens het Rotterdams Filmfestival was dit jaar THE EDUKATORS. Geen echte verrassing, want eerder trok deze publiekslieveling in Duitsland en Oostenrijk bomvolle zalen. Vandaar dat wij de film al vóór het festival hadden geboekt en u hem al in maart bij ons kunt zien.
Centraal in THE EDUKATORS staan de wereldverbeteraars Peter en Jan (Daniël Brühl uit GOODBYE, LENIN! en LIEBE IN GEDANKEN). De twee jonge activisten hanteren een aparte strategie door ’s nachts in te breken bij rijkelui en daar vervolgens niets te stelen. Het enige dat ze doen is de inboedel volledig door elkaar husselen: ze verstoppen de stereo in de koelkast, bouwen pyramides van stoelen en strooien alle kunstwerken door het huis. Vervolgens laten ze een kort briefje achter: ‘Die fetten Jahre sind vorbei’ (de oorspronkelijke Duitse titel van de film). Volgens de idealisten gaan mensen hierdoor nadenken over hun overconsumptie en zijn hun daden veel angstaanjagender dan simpelweg goedverzekerde spullen te stelen.
De boel loopt spaak als Jan samen met Peter’s vriendin Jule zo’n actie uitvoert. Ze lopen de bewoner tegen het lijf en met hulp van Peter ontvoeren ze de man naar een afgelegen berghut. Daar ontspint zich een mooie vierhoeksverhouding tussen het slachtoffer en zijn ontvoerders, want de miljonair blijkt zelf in de jaren zestig op de barricaden te hebben gestaan. Langzaam zien we de rolverdeling veranderen.
THE EDUKATORS wil ons natuurlijk een spiegel voorhouden over ons eigen gedrag, maar de film doet dat gelukkig zonder moralisme of gedram. De belangrijkste wapens zijn milde humor en een slim scenario – met een afloop die u vast en zeker niet ziet aankomen.