2046.jpg

2046

2046 icon_trailer.png

Toen Hong Kong in 1997 werd teruggegeven aan China beloofden de Chinese autoriteiten dat het grondgebied vijftig jaar lang autonoom zou blijven. In 2046 loopt deze periode af. Regisseur Wong Kar Wai was zÛ gefascineerd door deze belofte en door dit jaartal dat hij er een film over wilde maken. De titel: 2046. Al twee weken na de premiËre tijdens het Rotterdams Filmfestival vertonen wij deze film in Gouda.
In 2046 horen we een verteller praten over de hoofdpersoon Chow die schrijver is: ìHij dacht dat hij over de toekomst schreef, maar het bleek over het verleden te gaanî. Dit mysterieuze citaat is al even mysterieus als de film zelf, waarin de hoofdpersonen een trein naar 2046 nemen om hun verloren herinneringen te achterhalen.
Wong Kar Wai staat bekend als een zeer romantische filmer, zoals iedereen zal beamen die zijn IN THE MOOD FOR LOVE heeft gezien. Dit keer goot hij zijn verhaal in de vorm van een science fiction film. Maar wees gerust: de geavanceerde special effects zijn geen doel op zich, maar een middel om een magisch liefdesverhaal te vertellen dat zich in tijd en ruimte verplaatst.
Behalve de effecten is ook het ëgewoneí camerawerk duizelingwekkend mooi. Dat kan ook haast niet anders met Wong Kar Waiís vaste cameraman Christopher Doyle (HERO, RABBIT PROOF FENCE). Doyleís camera draait bijna als een minnaar om de actrices Gong Li en Ziyi Zhang, de muzes van de bekende Chinese regisseur Zhang Yimou (zie elders in dit boekje).