verborgen_gebreken.jpg

Verborgen gebreken

Verborgen gebreken

Paula van der Oest is op dit moment een van de belangrijkste en productiefste regisseurs van ons land. Haar film ZUS EN ZO sleepte zelfs een Oscarnominatie in de wacht. De nieuwste productie van Van der Oest is haar eerste boekverfilming: VERBORGEN GEBREKEN baseerde zij op de gelijknamige roman van Renate Dorrestein.
Boek en film spelen zich af in de Schotse Hooglanden. Daar woont de bejaarde Agnes – de eerste filmrol van de 79-jarige actrice Henny Orri – in een cottage aan zee. Op een dag staan twee gevluchte kinderen voor haar deur: de tienjarige Christine en haar jongere broertje Tommie. Zij zijn weggelopen van hun moeder en stiefvader, met wie ze in Schotland op vakantie zijn. In flashbacks zien we flarden uit het leven van de oude vrouw en dat van het jonge meisje. Langzaamaan wordt duidelijk dat bij alledrie een broer een ingrijpende rol in hun leven gespeeld heeft.
VERBORGEN GEBREKEN toont sterk samenspel tussen theaterveteraan Orri en de twee jonge acteurs. Van der Oest bewijst zich daarmee opnieuw als een echte acteurs-regisseur. Ook het camerawerk van Ben Pot is opvallend. Dankzij hem zag Dorrestein haar geliefde Schotland exact zo op het doek verschijnen als zij het al jaren beleeft. Terecht kreeg Pot daarvoor dit jaar een Gouden Kalf.