untergang.jpg

Der Untergang

  • Ook met Alexandra Maria Lara:

  • Control
  • control.jpg

Der Untergang icon_trailer.png

Wat kunnen we nog schrijven over DER UNTERGANG? De omstreden biopic over de laatste dagen van Adolf Hitler was al nieuws voordat iemand hem gezien had. In Duitsland leverde de film van Oliver Hirschbiegel (DAS EXPERIMENT) vóór de première een enorme rel op. Want de regisseur zou van Hitler een mens hebben gemaakt, en dat was not done.
DER UNTERGANG speelt tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in de beruchte Führerbunker in het hartje van Berlijn. Daar verbleef Hitler met zijn vriendin Eva Braun, zijn naaste medewerkers en hun families. De film is gebaseerd op een boek van Joachim Fest en beschrijft de periode tussen de verjaardag van Hitler op 22 april en zijn zelfmoord op 2 mei 1945. Een belangrijke aanvulling was het dagboek ‘Bis zur letzten Stunde’ van Hitler’s persoonlijke secretaresse Traudl Jungle. Zij publiceerde pas enkele jaren geleden haar persoonlijke ervaringen uit de beruchte bunker.
In de film worden de claustrofobische gebeurtenissen binnen de bunker afgewisseld met beelden van Duitse soldaten die vechten met het Russische Rode leger en van burgers die daarvan het slachtoffer zijn. Maar de belangrijkste verhaallijn is en blijft de neergang van Hitler, die als nooit tevoren wordt neergezet door Bruno Ganz (ironisch genoeg bekend uit DER HIMMEL ÜBER BERLIN). Mens of karikatuur, dat kunt u nu zelf bepalen.