nickleby.jpg

Nicholas Nickleby

Nicholas Nickleby

Het einde van het jaar is een tijd waarin het verlangen de kop opsteekt naar romantische verhalen die zich het liefst afspelen in een sneeuwrijk decor. Dan wordt al snel gedacht aan Charles Dickens en zijn beroemdste verhaal, A Christmas Carol. Enigszins in die traditie hebben we dit jaar wél voor Dickens gekozen, maar niet voor romantiek. Wij draaien de meest recente verfilming van een van zijn romans: NICHOLAS NICKLEBY, een sprankelende komedie waarin het Britse onderwijs in Dickens’ tijd kritisch wordt bekeken.
In de film verliest hoofdrolspeler Nicholas Nickleby op 19-jarige leeftijd zijn vader en blijft zijn familie zonder geld achter. Nicholas gaat met zijn zus en zijn moeder naar Londen om hulp te zoeken bij hun oom Ralph. Hij regelt voor Nicholas een baan als leraar op een school die gerund wordt door de verschrikkelijke Wackford Squeers, een man die leerlingen systematisch mishandelt. Als Nicholas na een tijd terugkeert naar zijn familie ontdekt hij om welke kwalijke redenen oom Ralph voor zijn leraarsbaan gezorgd had.
NICHOLAS NICKLEBY wordt vooral gedragen door de bijrollen. Christopher Plummer, die wereldberoemd werd als kapitein Von Trapp in die andere kerstkraker (THE SOUND OF MUSIC), speelt de rol van oom Ralph prachtig: een grote schurk, waar je toch af en toe sympathie voor voelt. Ook Jim Broadbent (IRIS, MOULIN ROUGE) zet als sadistisch schoolhoofd een wel zeer gedenkwaardige rol neer.