5x2.jpg

5x2 (cinq fois deux)

5x2 (cinq fois deux)

Pas 37 jaar oud is hij, maar desondanks heeft de Franse regisseur François Ozon al een lange reeks films op zijn conto staan. Zo draaiden wij zijn Fassbinder-verfilming LES GOUTTES D’EAU SUR PIERRES BRÛLANTES, het intieme SOUS LE SABLE over rouwverwerking, het uitzinnige HUIT FEMMES (een prachtige filmgrap met zang en dans van acht prominente Franse actrices) en de thriller SWIMMING POOL die eigenlijk geen thriller is. Stuk voor stuk geslaagde producties in allerlei genres, die Ozon duidelijk naar zijn eigen hand zette.
Met zijn nieuwste film 5x2 (CINQ FOIS DEUX) slaat de regisseur opnieuw een andere weg in: hij laat het normale verloop van de tijd los en vertelt zijn verhaal in tegengestelde richting. 5x2 begint bij het eind en eindigt bij het begin, zoals eerder gebeurde in MEMENTO en ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTTLESS MIND. Ozon toont in vijf fasen de relatie van Gilles en Marion, een hedendaags Frans koppel. De film begint met hun echtscheiding, en gaat stapsgewijs terug in de tijd tot aan het begin van hun romance.
Deze aanpak is veel meer dan een gimmick, zo bewijst ook 5x2 weer. Ozon zelf over de film: “Het verhaal achterstevoren bekijken betekent dat je gaandeweg bijna vergeet dat de twee hoofdpersonen bestemd zijn om te scheiden. Hoe verder weg in de tijd, hoe lichter en meer geïdealiseerd wordt de vorm. Een perfecte manier om een liefdesverhaal te vertellen, lijkt me.”LET OP: op zaterdag 25 december géén voorstelling om 19.00 uur.