sylvia.jpg

Sylvia

Sylvia icon_trailer.png

De biopic SYLVIA is gebaseerd op het korte maar stormachtige leven van de Amerikaanse schrijfster en dichteres Sylvia Plath (1932-1963). Tijdens haar studie in Cambridge ontmoet ze de Britse dichter Ted Hughes, met wie zij trouwt en in Londen gaat wonen. Al snel ontstaan er problemen in het huwelijk; Sylvia krijgt een writers block, raakt in diepe depressies en krijgt zelfmoordneigingen. Desondanks vindt zij de inspiratie om gedichten te schrijven. Haar mooiste werken verschijnen in 1965 postuum onder de titel ‘Ariel’.
In de film speelt Gwyneth Paltrow (SHAKESPEARE IN LOVE) de rol van Sylvia delicaat en uitgebalanceerd. Ze slaagt erin om Sylvia’s grote verlangen naar de dood voelbaar te maken. De rol van haar echtgenoot Ted komt weliswaar op de tweede plaats, maar ook de beweegredenen van zijn gedrag worden door de Nieuw-Zeelandse regisseur Christine Jeffs uitvoerig belicht.
Vreemd genoeg horen of zien we in SYLVIA geen enkele versregel van Plath. Haar dochter Frieda Hughes weigerde iedere medewerking aan de film en verbood om ook maar een zin van haar moeder te citeren. Erg is dat niet, het maakt de film over de dichteres alleen maar indringender.