house_of_sand.jpg

House of sand and fog

House of sand and fog icon_trailer.png

HOUSE OF SAND AND FOG vertelt het verhaal van de Iraanse vluchteling Massoud Amir Behrani (Ben Kingsley), een oud-kolonel die zich met zijn familie in de VS heeft gevestigd. Hij probeert daar zijn status als welgesteld man op te houden, wat hem slechts lukt door in het geheim allerlei eenvoudig handwerk te verrichten. Op een dag kan hij voor weinig geld een huis kopen waarvan hij weet dat het in korte tijd sterk in prijs zal stijgen. Hiermee zouden Massoud’s financiële problemen tot het verleden gaan behoren. Hij heeft daarbij echter geen rekening gehouden met de vorige eigenaresse Kathy Nicolo (Jennifer Connelly uit REQUIEM FOR A DREAM en A BEAUTIFUL MIND). Zij blijkt ten onrechte uit haar huis gezet en is vastbesloten de strijd aan te gaan om haar woning terug te krijgen.
Die strijd tussen de twee partijen volgen wij als kijker op de voet. Het mooie van het scenario is dat het onmogelijk blijft één kant te kiezen. Zowel Kathy als de kolonel hebben onsympathieke kanten en hebben niet uitsluitend nobele redenen om het huis te bezitten.
Ben Kingsley kreeg dit jaar voor zijn hoofdrol in HOUSE OF SAND AND FOG een Oscarnominatie voor beste acteur. Die werd niet verzilverd, maar zoals we van hem gewend zijn zet hij een prachtige rol neer als onverstoorbare kolonel in dit bijna klassieke drama zonder winnaars.