21 Grams icon_trailer.png

Na zijn overrompelende debuut AMORES PERROS kon de Mexicaan Alejandro Gonz·les IÒ·rritu in de VS zijn tweede film maken met veel geld en een sterrencast. Vaak leidt zo’n move tot een draak, maar gelukkig bleef de regisseur in 21 GRAMS trouw aan zijn principes.
Het leverde een rauwe en ontregelende film op over drie mensen die (in)direct betrokken zijn bij een ernstig auto-ongeluk. Dit ongeluk wordt veroorzaakt door Jack (Benicio del Torro als voormalige bajesklant die in de Here is) en kost het leven aan de man en de dochters van de jonge Mary (Naomi Watts uit MULHOLLAND DRIVE). Het hart van Mary’s man wordt getransplanteerd bij hartpatiÎnt Paul (Sean Penn). Als Paul wil weten aan wie hij zijn leven te danken heeft raakt hij bevriend met Mary, met wie hij een plan smeedt om wraak te nemen op Jack.
Zo verteld lijkt het verhaal van 21 GRAMS vrij eenvoudig. IÒ·rritu maakte er echter een fantastische legpuzzel van: door voortdurend heen-en-weer te springen in de tijd wordt pas stukje bij beetje duidelijk wat er precies aan de hand is. En zelfs dan nog weet de regisseur een grote verassing uit zijn hoed te toveren. Hoewel geen AMORES PERROS, is 21 GRAMS een bijzonder knap gemaakte film met sterke acteurs. Sean Penn kreeg er dit jaar zelfs een Oscar-nominatie voor, maar won uiteindelijk alleen een beeldje voor zijn rol in het onlangs door ons vertoonde MYSTIC RIVER.