Girl with a pearl earring icon_trailer.png

GIRL WITH A PEARL EARRING is de verfilming van de gelijknamige roman van de Britse schrijfster Tracy Chevalier. Uitgangspunt van haar verhaal is het beroemde portret van een jonge vrouw dat Johannes Vermeer rond 1665 schilderde en dat tegenwoordig in het Haagse Mauritshuis hangt. Op dit schilderij kijkt de vrouw met een parelvormige oorbel enigszins verbaasd over haar linkerschouder.
Wie destijds voor het schilderij model heeft gestaan is niet bekend. Wel is er eeuwenlang over de jonge vrouw gefilosofeerd. Zij werd de Mona Lisa van de Lage Landen. Schrijfster Chevalier bedacht dat zij Griet was, een dienstmeid van Vermeer die hem hielp bij het mengen van zijn verven en allengs zijn muze werd.
GIRL WITH A PEARL EARRING is geheel in de verstilde sfeer van Vermeers schilderijen opgenomen. Haast elk beeld oogt als een schilderij waarin de landschappen het unieke ‘Hollandse Licht’ van Vermeer tonen en waarin de kroegen Ècht van Jan Steen zijn.
Toch is de film geen aaneenschakeling van mooie plaatjes geworden. Dat komt door de uitstekende hoofdrol van de opvallende look-alike Scarlett Johansson (zie ook LOST IN TRANSLATION) als Griet. De samenwerking tussen de zwijgzame Griet en de introverte Vermeer wordt in serene sfeerbeelden weergegeven: zonder woorden vertelt zij hoe de schilder haar op het doek moet zetten.