Johan Cruijff: en un momento dado icon_trailer.png

EN UN MOMENTO DADO is de langverwachte film over de enige levende god die Nederland rijk is: Johan Cruijff. Documentairemaker en ex-voetballer RamÛn Gieling reisde af naar Spanje en interviewde dertien mensen die idolaat zijn van ‘De Verlosser’. Die bijnaam kreeg Cruijff omdat hij als speler - en later als trainer - de Catalanen van hun minderwaardigheidscomplex verloste met overwinningen op aartsrivaal Real Madrid.
De film bevat hoogst vermakelijke momenten, vooral als de geÔnterviewde fans hun favoriete Cruijff-moment nadoen. Bovendien zijn sommige van de verhalen die Gieling optekende werkelijk juweeltjes. Zo is daar een vrouw die nooit zal trouwen omdat ze al sinds haar jeugd verliefd is op het Nederlandse voetbal-idool. En een chef-kok die zijn werk in de keuken volledig baseert op het voetbalconcept van Cruijff. Die verhalen worden afgewisseld met de mooiste fragmenten uit Cruijffs voetballeven.
EN UN MOMENTO DADO is dan ook op de eerste plaats een voetbalfilm, maar dat niet allÈÈn. De docu leert je als kijker namelijk ook het nodige over het Catalaanse volk. De film had wel iets minder een hagiografie mogen zijn. Want god of niet, zoals bekend heeft Cruijff ook minder goede kanten - alleen krijgen we die in deze film vrijwel niet te zien. De levende legende komt aan het slot trouwens ook zÈlf aan het woord. Als veertiende. En dat kan natuurlijk geen toeval zijn, zo merkte de NRC fijntjes op.