Dame la mano

DAME LA MANO is de nieuwste film van regisseur Heddy Honigman (HERSENSCHIMMEN, O AMOR NATURAL). In de documentaire portretteert zij de kleine Cubaanse gemeenschap in New York en New Jersey die zich elke zondagavond verzamelt in La Esquina Habanera. Op werkdagen is dit een eenvoudig eethuis, maar in het weekend verandert La Esquina Habanera in een bijzondere club: het is de enige plek in de VS waar de authentieke rumba in ere wordt gehouden.
Het publiek bestaat vrijwel geheel uit Cubaanse ballingen, waardoor een melancholieke stemming in het danslokaal rondwaart. In DAME LA MANO maken we kennis met allerlei bezoekers. Zo is daar de 62-jarige kokkin, die op de zondagavonden verandert in de koningin van de dansvloer. Twee oudere heren bespreken de relatie tussen de rumba en hun viriliteit. Maar ook zien we hen in hun dagelijkse situaties: Honigman toert met hen door de stad en gaat met ze mee naar hun werk.
Ondanks de wat weemoedige sfeer van de film zijn het geen zielige verhalen die we horen. Maar het is wel duidelijk dat de muziek en de dans het dagelijks bestaan van de Cubaanse ballingen draaglijk maakt en hen door het leven heensleept. DAME LA MANO ging afgelopen najaar in premiËre op het IDFA-documentairefestival en begon vervolgens een succesvolle roulatie langs de filmhuizen.