goodbye_lenin.jpg

Good bye Lenin!

Good bye Lenin! icon_trailer.png

GOOD BYE LENIN! was bij onze Oosterburen dé verrassing van 2003. Met ruim 6 miljoen bezoekers werd deze tragikomedie in Duitsland de grootste klapper van het afgelopen jaar, en ook in Frankrijk en Groot-Brittanië brak de film records.
Hoofdpersoon van GOOD BYE LENIN! is de 21-jarige Alex, bewoner van Oost-Berlijn. Vlak voor de val van de Berlijnse muur raakt zijn moeder – een fervente communiste – in coma. Pas acht maanden later ontwaakt zij weer. Een arts waarschuwt Alex dat elke vorm van opwinding zijn moeder fataal kan worden. Hij besluit daarom de loop van de geschiedenis voor haar geheim te houden en recreëert de voormalige socialistische heilstaat in moeders slaapkamer. Met kunst en vliegwerk probeert hij het binnengedrongen westen buiten de deur te houden. Zo weet Alex samen met een vriend een geloofwaardig TV-journaal in DDR-stijl te maken en plakt hij Oostduitse etiketten op potten Nederlandse augurken. Alex wenst zijn moeder het eeuwige leven en bovendien is het voor hem ook niet eenvoudig om afscheid te moeten nemen van zijn verloren Heimat.
GOOD BYE LENIN! is een prachtige mengeling van humor, melancholie, spanning en mooie muziek van Yann – AMÉLIE – Tierssen. Tijdens het Filmfestival van Berlijn werd de film terecht overladen met prijzen, waaronder die voor beste film. Verder is het dit jaar de Duitse inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.