les_triplettes.jpg

Les triplettes de Belleville

  • regie: Sylvain Chomet

  • met: Pieter van Houte

  • FRA/BEL/CAN •animatie, avonturenfilm, drama, muziekfilm • 2003 • 77 min.

Les triplettes de Belleville

De grote verrassing van het laatste Filmfestival van Cannes was LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE, een tekenfilm voor volwassenen. Jawel, u leest het goed: een tekenfilm voor volwassenen. Want hoewel ook kinderen veel lol aan deze animatiefilm kunnen beleven, zullen vooral ouderen genieten van de talloze grappen en verwijzingen.
LES TRIPLETTES is een anarchistische film waarin Frankrijk en Amerika op de hak worden genomen. De eerste drie kwartier is het echter vooral een fietsfilm over de wees Champion, die wordt opgevoed door zijn oma. Dankzij haar onorthodoxe trainingsmethoden belandt de treurige Champion in de Tour de France, maar daar slaat het noodlot toe. Champion wordt ontvoerd naar Belleville - een fantasie-versie van New York. Daar wordt hij uiteindelijk bevrijd door zijn oma, zijn hond Bruno en een oude drieling (‘les triplettes’ uit de titel) die vroeger in varietĂ©-theaters zong.
Eerlijk gezegd is dit verhaal slechts bijzaak. De kracht van LES TRIPLETTES schuilt vooral in de opeenstapeling van visuele en muzikale grappen, die ontsproten zijn aan het brein van de Fransman Sylvain Chomet. Vijf jaar lang werkte hij eraan met een team van tekenaars. Hun monnikenwerk straalt af van de tegendraadse film, waarin ouderwetse tekentechnieken gemixt zijn met 3D-computeranimaties. Het resultaat is werkelijk verbluffend. Zo zijn er onvergetelijke scènes van de Mont Ventoux, van ontploffende kikkers en van een volslank vrijheidsbeeld. Enne, let vooral op de bril van oma!