rosenstrasse.jpg

Rosenstrasse

Rosenstrasse

ROSENSTRASSE is de elfde speelfilm van de Duitse regisseur Margarethe von Trotta (DIE BLEIERNE ZEIT). De film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en is gebaseerd op historische feiten. In de zomer van 1943 verzamelt zich een steeds groter wordende groep vrouwen voor een pand in de Rosenstrasse, in het hartje van de Duitse hoofdstad Berlijn. Het zijn niet-joodse ‘arische’ vrouwen, die proberen hun joodse echtgenoten vrij te krijgen die in het gebouw op deportatie wachten. Uiteindelijk gebeurt het ondenkbare: de mannen worden vrijgelaten.
ROSENSTRASSE is een raamvertelling, waarin de jonge Amerikaanse vrouw Hannah Weinstein anno 2001 in Berlijn op zoek gaat naar de geschiedenis van haar moeder Ruth. Die zwijgt halsstarrig over haar traumatische oorlogservaringen, maar uiteindelijk komt Hannah achter de ingrijpende gebeurtenissen van 1943.
Vooral de delen die zich in de oorlog afspelen zijn sterk verfilmd, mede dankzij een keur van acteurs uit Duitsland en Nederland. De Duitse hoofdrolspeelster Katja Riemann ontving voor haar rol dit jaar de Gouden Beer voor beste actrice tijdens het Filmfestival van Berlijn. Thekla Reuten (uit DE TWEELING, waarmee ROSENSTRASSE regelmatig wordt vergeleken), Jan Decleir, Fedja van HuĂȘt en vele andere Nederlandstalige acteurs duiken op in de bijrollen.