stanza.jpg

La stanza del figlio

La stanza del figlio icon_trailer.png

LA STANZA DEL FIGLIO (‘de kamer van de zoon’) was in 2001 een ware topper in de filmhuizen. Op ingetogen wijze laat de Italiaanse regisseur, acteur en producer Nanni Moretti (CAOS CALMO) ons zien hoe verschillend mensen omgaan met een groot verlies in hun leven. Het leverde hem tal van nominaties en prijzen op, waaronder een Gouden Palm.
Giovanni (Moretti) is een psychiater met hart voor zijn werk. Met eindeloos geduld hoort hij zijn patiënten aan. Zijn leven loopt op rolletjes. Hij geniet van z’n gelukkige gezin, van lezen en muziek, en van hardlopen. Dat laatste doet hij graag samen met zijn zoon Andrea.
Op een zondagmorgen wordt hij gebeld door een patiënt in nood. Giovanni vindt dat hij polshoogte moet gaan nemen en zegt zijn hardloopafspraak met Andrea af. Als hij weer thuiskomt is de ontreddering groot: Andrea is verdronken tijdens het duiken met vrienden. Ongeloof en groot verdriet houden het eens zo hechte gezin in de greep. Paola (Laura Morante) is ontroostbaar na het verlies van haar zoon. Ze heeft grote moeite om de draad van het leven weer op te pakken. Dochter Irene (Jasmina Trinca) kan niet uit de voeten met het verdriet en wordt opstandig. En Giovanni, die als psychiater toch heel wat te maken heeft met traumaverwerking, weet geen raad met zichzelf. Verteerd door schuldgevoel vlucht hij in zijn werk. Op de automatische piloot gaat hij door het leven. Pas als een vakantievriendinnetje van Andrea van zich laat horen komen Giovanni, Paola en Irene weer nader tot elkaar.