preloader.gif za 03 15:00
JUNI
mijn_grote_broer_st_1_jpg_sd_high.jpg

Mijn grote broer

  • regie: Mercedes Stalenhoef

  • NED •documentaire • 2023 • 107 min.

Mijn grote broer

Een familie moet de zelfdoding van hun oudste zoon verwerken. Wat dreef de ogenschijnlijk relaxte en gelukkige Arie tot deze daad? Twee jaar lang volgen we jongere broer Gijs, moeder Denise en vader Arjan terwijl ze hun wanhoop proberen om te vormen in betekenis.

Als broers dacht ik dat de band zo diep was dat hij me alles zou vertellen.’ Gijs is overmand door zelftwijfel nadat zijn oudere broer Arie zich op 22-jarige leeftijd van het leven heeft beroofd. Aanvankelijk is Aries daad een compleet mysterie voor de familie. Uit privéfilmpjes en de kleine clips die Arie maakte aan boord van het containerschip waar hij werkte, rijst het beeld van een vrolijke, creatieve jongen en van een liefdevolle, steunende band tussen de broers.

Maar dan vindt vader Arjan een document op Aries harde schijf getiteld ‘Twijfels’. Het bevat zijn gedachten tijdens de laatste perioden van zijn leven, en zijn uiteindelijke afscheidsbrief aan de familie. Voor hen is dit het begin van een pijnlijk proces om Arie te begrijpen, en uiteindelijk om te helen. Aangrijpende, dappere en taboedoorbrekende documentaire over de enorme impact van zelfdoding op degenen die achterblijven.

NB:

donderdag 25 mei: regisseur Mercedes Stalenhoef te gast
zaterdag 3 juni: Gijs, broer van Arie te gast.


Op beide data zullen bestuursleden van Stichting Broederziel (www.stichtingbroederziel.nl) aanwezig zijn voor en na de film.
Het nagesprek biedt ruimte om ervaringen uit te wisselen en samen stil te staan bij onze dierbaren en bekenden. Voor broers, zussen, ouders, grootouders, kinderen, andere familieleden. Voor vrienden, vriendinnen, collega’s, voor iedereen die in het leven geraakt is door het verlies van een dierbare, voor iedereen die geraakt is door zelfdoding.