r.png ma 29 20:00
MEI
preloader.gif zo 04 15:00
preloader.gif wo 07 20:00
preloader.gif zo 11 20:00
preloader.gif wo 14 14:30
JUNI
cairo_conspiracy_1.jpg

Cairo Conspiracy

  • Ook met Mohammad Bakri:

  • Wajib
  • wajib.jpg

Cairo Conspiracy

De prijs voor beste scenario in Cannes ging naar deze spannende, sfeervolle politieke thriller van de maker van THE NILE HILTON INCIDENT. Het is tevens een bijzonder portret van een (normaal gesproken) verborgen wereld: de religieuze Al Azhar-universiteit in Caïro, de hoogste autoriteit voor de islamitische leer binnen het soennisme. In die gemeenschap van studie en gebed raakt de jonge visserszoon en kersverse koranstudent Adam verstrikt in vuile politieke intriges van imams, de moslimbroederschap, de veiligheidsdiensten en het leger. In de wirwar van gebeurtenissen na de dood van de groot-imam wordt iemand anders vertrouwen een risico en blijkt korankennis soms van onverwacht nut.

------
de Volkskrant ★★★★
“De Egyptische thriller ‘Cairo Conspiracy’ is behalve spannend ook een lust voor het oog.” -- “Regisseur Tarik Saleh koppelt politieke intriges aan eeuwenoude religieuze rituelen en liet zich inspireren door Umberto Eco's De naam van de roos.”

------
NRC ★★★★
“Een opmerkelijke spionagethriller die een verborgen wereld van gefluister, gekuip en gekonkel ontsluiert.”

------
VPRO cinema ★★★★
“Sterke politieke thriller van schrijver-regisseur Saleh (The Nile Hilton Incident), die op Cannes 2022 werd onderscheiden met de prijs voor het beste scenario.”

------
Trouw ★★★★
“Filmmaker Tarik Saleh creëert een serene atmosfeer. Die sereniteit is een mooie signatuur van CAIRO CONSPIRACY.”

------
The Guardian ★★★★
“Een strakke, ongepolijste politieke thriller”