gerlinda_heywegen_vrouw_op_het_witte_doek.jpg

De vrouw op het witte doek (film-essay+film)

  • USA •drama • 2022 • 160 min.

De vrouw op het witte doek (film-essay+film)

:: korting met Jubileum-passie
:: uitgebreid ‘filmessay’ + film (WOMAN TALKING)

SHE ROOM / ZIJ-KAMER
‘WHEN DOES SHE RULE, OR DOES SHE AT ALL?’

Een filmessay over de vrouw op het witte doek
door Gerlinda Heywegen

Een ongebruikelijk persoonlijke lezing (gevolgd door film) – eerder een one-woman show – door programmeur/filmcritica Gerlinda Heywegen over welke ruimte vrouwen innemen op het witte doek, en in de (soms net zo verstoorde) wereld van de filmcritici. Een ontdekkingreis langs ontkenning, bewondering, seksualiteit en nog veel meer. Gerlinda is treurig en boos maar ook vrolijk en hoopvol! Aansluitend Sarah Polley's Oscar-genomineerde WOMEN TALKING over een groep mennonieten-vrouwen en hun kameraadschap in het licht van het onrecht dat hen is aangedaan door mannen

Welke ruimte nemen vrouwen in op het witte doek? Hoe zichtbaar of onzichtbaar zijn ze? Wat krijgen we in films te zien van De Vrouw, en hoe? In dit filmprogramma neemt programmamaker en schrijver Gerlinda Heywegen je mee op ontdekkingsreis. Vrouwen worden op het witte doek uitgesloten, geseksualiseerd, ontkend, bewonderd, geobjectiveerd, uitvergroot of klein gemaakt - maar zelden vertoond als een mens. Ze zijn madonna of hoer, mythe of huisvrouw. We zien hun beeldvullende rondingen en kapot geslagen dromen. En: wáár zien we vrouwen vooral? Staan ze in de keuken, galopperen ze door het weidse, romantische landschap? Wat doen ze, doen ze wel iets? Welke ruimte is er voor en van haar?
 
Kom kijken en luisteren naar dit filmisch essay waarin we over de hele wereld reizen, een wereld vol filmvrouwen - vrouwen die treurig stemmen, boos maken maar ook (beloofd!) laten lachen en hoop bieden. Laat je gidsen door een gestoorde filmwereld met duistere, hilarische, klassieke en giftige voorbeelden. Met fragmenten die organisch aan elkaar gelast worden door Heywegen, uit o.a. THE PIANO (Jane Campion), IRRÉVERSIBLE (Gaspar Noé), PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU (Céline Sciamma) NOSTALGHIA (Andrei Tarkovski) en POSSESSION (Andrei Zulawski). – When does she rule or does she rule at all?
 
Gerlinda Heywegen is filmprogrammeur/programmamaker voor verschillende filmvertoners en –festivals zoals Film by the Sea en Poetry International. Ze reist het land door om intro’s te geven en talks en programma’s te presenteren over film in m.n. filmtheaters, filmfestivals en bibliotheken. Ze is eigenaar van Koning Film, een organisatie die filmkenners, schrijvers, filosofen en muzikanten bemiddelt die over film spreken en schrijven. Ze publiceerde o.a. ‘The Other Director’, over directors of photography, schreef mee aan ‘Passie voor cinema’ en schrijft regelmatig voor literair tijdschrift Elders en de website van Netherlands Society of Cinematographers (NSC). She Room/Zij-kamer presenteerde ze voor het eerst in Paard Den Haag tijdens Winternachten in juni 2022.