the_pawnshop.jpg

The Pawnshop (Movies that Matter)

  • regie: Lukasz Kowalski

  • POL •documentaire • 2022 • 81 min.

The Pawnshop (Movies that Matter)

:: korting met Jubileum-passie
:: film + nagesprek

De maart-film van onze reeks over maatschappelijke kwesties is geen loodzwaar drama maar een documentaire die aandoet als een licht absurdistische zwarte komedie. Eet in het grootste pandjeshuis van Polen een worstje mee en duik in de wereld van tweedehands broodroosters, DVD-pelers en oneindige irritaties, af en toe onderbroken door intieme momenten van liefde en zorg.

Deze film over het vinden van solidariteit in armoede, en het geven om mensen wanneer ze dat het hardste nodig hebben schijnt een prachtig licht in de duisternis.

Na de film gaan drie Goudse gasten in gesprek over armoede en solidariteit in onze stad: Nikki Aerts van de Voedselbank, raadslid Tim Geluk van GroenLinks en senior beleidsadviseur Sarah Kastanja van de gemeente.

In een groteske, aftandse bontjas, zit de Poolse Jola weer eens te ruziën met Wiesiek. Het is weer eens hommeles: er zijn te weinig klanten en het geld raakt op. Kunnen we onze werknemers nog betalen? Het Poolse dorp waar hun tweedehands paleisje staat was ooit gevuld met leven en industrie, maar die tijden zijn lang vervlogen. Jola en Wiesiek geven niet op: een grote voorjaarsverkoop moet de zaak én het dorp een nieuwe kickstart geven.

The Pawnshop is een documentaire, maar mag gerust ook omschreven worden als een licht absurdistische zwarte komedie. Eet een (Pools) worstje mee en duik in de wereld van tweedehands broodroosters, DVD spelers en oneindige irritaties die af en toe worden onderbroken door intieme momentjes van liefde en zorg.