moonage_daydream.jpg

Moonage Daydream

  • regie: Brett Morgen

  • USA •documentaire, muziekfilm • 2022 • 135 min.

Moonage Daydream

Caleidoscopische docu volgt zes decennia lang popicoon en genie David Bowie. Zijn erven gaven toegang tot hun enorme archief. Regisseur Morgen verwerkte in vijf jaar tijd dat materiaal tot een genre-overstijgende muziekfilm met nooit eerder vertoonde concertbeelden maar ook met toneel, videokunst en schilderijen. We zien de vele transformaties van deze kameleon, die zelf zijn levensverhaal toelicht, o.a. via interviewfragmenten, altijd beleefd, open en charmant. Hij filosofeert over het kunstenaarschap, vergankelijkheid en de noodzaak van verandering en zijn (steeds wisselende) kijk op de wereld en op zichzelf. Bowie's vele fans zullen sowieso enorm genieten van hun unieke artiest met zijn opstandige experimenteerdrang zonder gender-grenzen. Maar ook voor niet-fans zal dit overweldigende Bowie-portret een kleurrijke muzikale beleving zijn!

------
The Guardian ★★★★★
“Brett Morgen’s intimate montage of the uniquely influential artist celebrates his career, creativity and unfailing charm.”

------
VPRO Cinema ★★★★
“Een must voor elke Bowie-fan, maar de wervelende film is ook voor niet-ingewijden een aanrader.”

------
AD ★★★★★
“David Bowie zoals hij zelden te zien was”

------
NRC ★★★
“Een hoorn des overvloeds voor de fans” • “Regisseur Brett Morgen laat David Bowie zelf zijn levensverhaal vertellen in een collage van interviewfragmenten en ander bewaard gebleven gesproken woord.”