Tape

Een goede regisseur heeft niet veel nodig voor een goede film. Dat bewijst Richard Linklater met TAPE: drie acteurs, een hotelkamer en een digitale camera volstonden. Plus een goed script natuurlijk.
In TAPE speelt Ethan Hawke de vrijwillige brandweerman Vince, die niet van de alcohol en drugs kan afblijven en het daardoor nooit echt gemaakt heeft in het leven. Dit in tegenstelling tot zijn oude schoolmakker Johnny (Robert Sean Leonard) die carrière maakt als filmregisseur. Tien jaar na hun afstuderen ontmoeten de twee elkaar tijdens een mini-reünie waar ook hun vroegere klasgenoot Amy (Uma Thurman) opduikt. Zij is de ex van Vince en heeft iets gehad met Johnny, maar wat? Dat is de cruciale vraag in TAPE: volgens Vince heeft Johnny ooit Amy verkracht tijdens een feestje, maar de andere twee hebben daar zo hun eigen herinneringen aan. Wie heeft er nu eigenlijk gelijk?
Linklater laat het trio hun woordenstrijd anderhalf uur lang in real time uitvechten in één ruimte, waarbij een rondzwevende camera de oplopende spanning registreert. Anders dan dure Amerikaanse films hoeft TAPE ? dat voor minder dan een miljoen dollar gedraaid werd ? het niet te hebben van special effects. Het effect zit ?m juist in de messcherpe dialogen, die duidelijk maken hoe gekleurd ons geheugen kan zijn.