m_n_beessie_en_ik_1.jpg

M’n Beessie en ik

  • regie: Johan Kramer

  • NED •documentaire • 2022 • 76 min.

M’n Beessie en ik

Dinsdag 4 oktober is het dierendag èn deze dag valt bovendien in de week van de eenzaamheid. De docu M'N BEESSIE EN IK past thematisch in beide: een verrassende film over de onafscheidelijke band tussen huisdieren en hun Nederlandse baasjes. Over de (soms tragikomische) behoefte aan huisdieren om een gat op te vullen in ons menselijke bestaan. Met in de spotlights: een intelligent varken, eigenzinnige naaktkatten, een dansende hond, een spirituele naaktslak en een influencer-kat.

------
De Telegraaf ★★★★
“Waar komt die grote liefde van deze baasjes voor hun beestjes uit voort? En wat betekenen zij op hun beurt voor hun huisdieren? M’n beessie en ik verschaft geen pasklare antwoorden op zulke prikkelende vragen, maar werpt ze wel op in een documentaire die steeds weet te vermaken, maar bij vlagen ook verbijstert of vertedert.”

------
Het Parool
“Een met enthousiasme gemaakte ‘labour of love’”

------
De Filmkrant
“Mooie, kleine portretten van verschillende eigenaren met hun dieren, die Kramer op een losse manier aan elkaar rijgt.”

------
De DocUpdate
“Deze dieren openen de wereld van hun menselijke vrienden, zorgen ervoor dat zij zich geaccepteerd voelen en geven hen een gevoel van veiligheid. Johan Kramer registreert dit zeer gestileerd, met fraaie totalen en extreme close-ups, waarbij hij echt héél dicht op de vacht zit. Met bijzondere aandacht ook voor de dierlijke communicatie – het knorren, spinnen, kwispelen – waaruit de goede verstaander nog heel wat kan afleiden.”