hit_the_road_1.jpg

Hit the Road

  • regie: Panah Panahi

  • met: Hassan Madjooni • Pantea Panahiha

  • • 2021 • 93 min.

Hit the Road

In zijn verfrissende speelfilmdebuut verweeft Panah Panahi, zoon van de gerenommeerde regisseur Jafar Panahi (TAXI TEHERAN), kritiek op Iran met humor en luchtigheid. In de roadtrip door prachtige desolate landschappen, kibbelt een liefdevol, onalledaags gezin de tijd vol. Vader met zijn been in het gips, de tranen van moeder verborgen achter een lach. Hun jongste stuitert ondertussen enthousiast door de auto, de oudste doet er het zwijgen toe. Wat een uitstapje lijkt, wordt een hartverwarmende reis met mooie herinneringen, angst voor de toekomst en de pijn van een naderend afscheid. Muzikaal omlijst door Bach en Iraanse jaren-70-pop.

------
The Guardian
“Gevoelig en onverwacht grappig verhaal over een autoreis van een gezin over kronkelende woestijnwegen en door de mistige groene valleien van Noordwest-Iran.”

------
Het Nieuwsblad (BE) ★★★★★
“Een magistraal debuut”

------
British Film Institute: Prijs voor Beste film London Film Festival
”Onderscheidend film-maken weet de essentie van cinema te vangen.”

------
De Morgen ★★★★
“rotentertainende roadtrip met een wrange nasmaak”

------
Trouw ★★★★★
“Hit the Road is het fantastische speelfilmdebuut van Panah Panahi (…)” -- “(…) Heel knap hoe die zielenpijn zijn weg vindt in een verrassend originele tragikomedie, gelardeerd met Iraanse popsongs van verbannen muzikanten.”

------
NRC ★★★★
“Iraniër is in de auto vrijer dan thuis.” -- “Net als zijn vader heeft Panahi een virtuoze manier gevonden om melancholie en mildheid te verweven met humor. Wat hem echt een van de nieuwe stemmen van de Iraanse cinema maakt is echter de manier waarop hij daar ook (Amerikaanse) popcultuur en surrealistische elementen doorheen vlecht.”

------
Volkskrant ★★★★
“Hit the Road is een betoverende mix van weemoed, levenslust en verbeelding.”

------
Parool
“De Iraanse filmmaker Panah Panahi (38) is een meester van de paradox. Zijn speelfilmdebuut Hit the Road verwijst constant naar politieke onderdrukking, maar is toch licht, warm en hoopvol.”

“Hit the Road gaat niet alleen over een afscheidsreis, maar is dat zelf ook: de film begint vrij conventioneel, maar schudt langzaam de standaard roadmovieconventies van zich af en transformeert dan in een experimentele ode aan vrijheid.”

------
VPRO ★★★★
“Panah Panahi over Hit the Road: ‘De auto is in Iran een soort schuilplaats’”

“Heerlijke roadmovie uit Iran die lijkt op alle andere roadmovies uit de filmgeschiedenis – avonturen in en rond een auto, op weg van A naar B –, maar toch nieuw aanvoelt en volstrekt uniek is.”