veroordeling.jpg

De veroordeling

De veroordeling

Spannende boekfverfilming volgt televisie-journalist Bas Haan (Fedja van Huêt) in zijn jarenlange, onthullende onderzoek in de beruchte Deventer moordzaak waarin hij telkens op het verkeerde been wordt gezet. Yorick van Wageningen bewijst als ‘de klusjesman’ zijn grote talent. Maurice de Hond ook, maar dan als omstreden, zelfbenoemde volks-rechter met invloedrijke zendtijd (in slim verwerkte archiefbeelden).

Spanning en raadsels houden de kijker net zo bij de les als televisie-journalist Bas Haan toen hij de Deventer moordzaak volgde en de een na de andere onthulling deed. Wat de waarheid lijkt, verschuift telkens met de ervaringen van Bas (Fedja van Huêt) heen en weer.

In DE VEROORDELING schittert vooral dader/slachtoffer ‘de klusjeman’-- het is maar net vanuit welk perspectief je hem beziet. Yorick van Wageningen vertolkt hem werkelijk met verve, des te opmerkelijk aangezien het personage nauwelijks theatrale hoogtepunten kent. Maurice de Hond is de andere persoon die de kijker niet snel zal vergeten. Zijn volharding om iemand aan de schandpaal te nagelen buiten ons rechtsysteem om, via de media, is op zijn minst opmerkelijk.

------
Trouw ★★★★
De veroordeling toont hoe de manipulatieve aandachttrekkerij van Maurice de Hond levens verwoest.”

------
AD ★★★★
“Spannend, dramatisch en urgent: De veroordeling is een van de beste Nederlandse films van het jaar.”

------
NRC
“Kroniek van een publieke lynchpartij”

------
De Volkskrant ★★★★
De veroordeling maakt de kijker op een gewiekste manier bewust van de kneedbaarheid van zijn blik.”