sweat1.jpg

Sweat

  • regie: Magnus von Horn

  • met: Zbigniew Zamachowski • Aleksandra Konieczna

  • POL •drama • 2020 • 105 min.

Sweat

Drie dagen in het leven van een enorm populaire Poolse influencer, geplaagd door eenzaamheid en haar verlangen naar affectie. Debuterend actrice Magdalena Koleśnik balanceert razendknap tussen oppervlakkig perfectionisme, dwangmatige zelfzucht en authentieke emoties in een intrigerende, wrange mix van satire en tragedie.

Zeshonderdduizend online volgers motiveren, volle zalen trekken en als celebrity door het (nacht)leven gaan. En ondertussen de hele dag door triviale berichten posten. Fitness-goeroe Sylwia lust er wel pap van – haar sponsors ook – en is verder niets dan gezond, perfect gevormd, gelukkig en vol 'accepteer jezelf zoals je bent' rethoriek. Sylwia is een geslaagd merk, een schoolvoorbeeld van het narcisme, de rethoriek en de esthetiek die haar 'millenial-beroep' kenmerken.

Aan bewondering, aandacht en ‘exposure’ is geen tekort, maar vrienden heeft Sylwia eigenlijk niet. En ze raakt toch al de dertig, vindt bij haar familie nauwelijks de affectie waarop ze hoopt. Op de twee mannen in haar leven die wel van haar denken te houden, zit ze begrijpelijkerwijs echt niet te wachten. Sylwia voelt zich in al haar geluk tegelijkertijd verdomde eenzaam en kwetsbaar, wat ze – toch best dapper – dan weer niet onder stoelen of banken steekt.

Toneelactrice Magdalena Kolesnik weet in haar eerste filmrol al die kanten – slechterik, slachtoffer en heldin – prachtig en naturel in haar spel te verwerken. Het drama van regisseur Magnus von Horn (THE HERE AFTER) zat in 2020 terecht in de officiële selectie voor het (later geannuleerde) filmfestival van Cannes.

------
Variety
“Een geweldige vertolking van de Poolse nieuwkomer Magdalena Koleśnik.”

------
Humo ★★★½☆
“De wrange boodschap in ‘Sweat’ borrelt tot bijna onhoudbare hoogte op. Sterk!”

------
Trouw ★★★★
“een boeiende karakterstudie van een jonge, zelfstandige vrouw met honderdduizenden volgers, die hunkert naar contact.”

------
De Volkskrant ★★★★
‘Een fascinerende inkijk in het leven van een online native’

------
NRC ★★★
“Kolesnik geeft Sylwia interessante ambiguïteit en zorgt dat je om haar begint te geven, ondanks haar narcisme.”