filmstill.jpg

The best of IDFA 2020 on tour

The best of IDFA 2020 on tour

Zaterdag 19 en 26 juni strijkt het jaarlijkse minifestival met winnende documentaires weer neer in Gouda. In het Filmhuis kunt u zich dan onderdompelen in een middagvullend programma met vier zeer diverse docu's van het internationale festival van afgelopen november in Amsterdam. In de pauzes zijn soep en broodjes verkrijgbaar.

P R O G R A M M A

GORBACHEV. HEAVEN
Letland, Tsjechië - 2020 - 100min.
:: Award for Best Directing

Fascinerend interview met de de inmiddels 89-jarige Russische oud-president Michael Gorbatsjov, een van de invloedrijkste personen uit de afgelopen eeuw, wiens bewind het einde van de Sovjet-Unie inluidde. Filmmaker Vitaly Mansky laat in een sfeer van prettige lichtvoetigheid  grote onderwerpen ter sprake komen over Rusland, Europa en de wereldgeschiedenis. Grapjes, spontane onderbrekingen of plotseling opborrelende volksliedjes en gedichten geven het gesprek een intieme en ook melancholische kant.

------
DEALING WITH DEATH
Nederland - 2020 - 74min.
:: Best Dutch Documentary
 
Uitvaartmanager Anita moet ervoor zorgen dat de vele culturen in de Bijlmer allemaal hun plaats vinden in een nieuw op te richten rouwcentrum van het bedrijf Yarden. Allemaal hebben ze hun eigen, soms bonte rituelen rond het afscheid. Maar hoe meer ze leert, hoe meer ze twijfelt aan het businessplan. In grotendeels observerende stijl volgt Paul Sin Nam Rigter haar onzekere missie over een periode van meer dan vijf jaar.

------
UNFORGIVABLE
El Salvador - 2020 - 36min.
:: Best Short Documentary

Op zijn twaalfde werd Geovanny bendelid en moordenaar. In de gevangenis sloot hij en zijn bende zich collectief aan bij een evangelische kerk die Gods vergiffenis over hen uitstortte. Maar er is een zonde die de bende noch de kerk hem kunnen vergeven: Geovanny is gay. Met compassie toont regisseur Marlén Viñayodeze in deze korte film hoe hij met andere gays in een aparte cel leeft, afgeschermd van de rest van de gedetineerden.

------
RADIOGRAPH OF A FAMILY
Noorwegen, Iran, Zwitserland - 2020 - 82min.
:: Best Feature-Length Documentary
:: ReFrame Award, voor beste creatieve gebruik van archiefmateriaal.

“Moeder trouwde een foto van vader”, is de openingszin van deze intieme documentaire van regisseur Firouzeh Khosrovani. Zij is de dochter van een seculiere vader en een strenggelovige moeder, die onder één dak naast elkaar leefden in Teheran. De Islamitische Revolutie vond plaats in hun huiskamer en raakte elk aspect van het gezinsleven. Deze familiegeschiedenis is als een röntgenfoto waarop de conflicten in de Iraanse maatschappij, in de opmaat naar en de nasleep van de revolutie van 1979, zichtbaar worden.

------
praktische informatie:
Zowel op zaterdag 19 als op zaterdag 26 juni start het film-programma om 11.30u en is rond 17.30u afgelopen. Let op: de deur van het gebouw gaat niet eerder dan 11.15u open.

Er zijn twee pauzes, waarin broodjes en soep verkrijgbaar zijn tegen schappelijke prijs, met liefde bereid door onze vrijwilligers. Kaarten kosten €27,50 (€25,00 voor donateurs van het Filmhuis).