meilleur_reste_a_venir2.jpg

Le meilleur reste à venir

Le meilleur reste à venir

Ontroerende Franse buddy-komedie over vriendschap en het leven, steunt op de enorme tegenstelling tussen twee vijftigers – toch beste maatjes sinds hun jeugd – en een groot misverstand. Goed voor een lach en een traan, mede dankzij de aanstekelijke chemie tussen hoofdrolspelers Patrick Bruel en Fabrice Luchini.

Botsende personages (die elkaar desalniettemin nodig hebben) en misverstanden zijn beproefde bouwstenen voor schrijvers van zowel komedies als drama's. Dat blijkt maar weer in deze komedie met een serieuze ondertoon, rond jeugdvrienden Arthur en César, die werkelijk niks gemeen lijken te hebben: de eerste een neurotische scheikundeleraar, betweterige zenuwpees en nog steeds het braafste jongetje van de klas – logisch dat z'n vrouw hem verlaten heeft. De ander de vrijgevochten, charismatische flierefluiter die alle regels aan zijn laars lapt – natuurlijk hoort settelen niet tot het vocabulaire van deze womanizer.

Het 'vruchtbare' misverstand in deze vertelling bestaat eruit dat beiden ervan overtuigd raken dat de ander nog maar kort te leven heeft – hoogste tijd dus om ervoor zorg te dragen dat die alsnog het onderste uit de kan van het leven weet te halen, voordat het te laat is. Het levert een even tedere als grappige film op, vertolkt door twee ervaren oude rotten van de Franse komische cinema.