once_the_dust_settles.jpg

Once the dust settles

  • regie: John Appel

  • NED •documentaire • 2019 • 85 min.

Once the dust settles

‘Oude rot in het vak’ John Appel maakte een aangrijpende documentaire over drie iconische rampplekken (Tsjernobyl, Aleppo en Amatrice in Italië), waar de bevolking het leven probeert op te pakken nadat cameraploegen en hulptroepen zijn vertrokken.

‘Wanneer een eerste toerist het waagt een selfie te maken’, dat moment is voor Appel het begin, daar waar menig verslaggever stopt. Want na een ramp gaat het leven verder, terwijl de bewoners nog een plek moeten vinden voor hun verdriet en verlies.

Het dorp Amatrice, ten oosten van Rome, verloor in 2016 een tiende van haar bevolking bij een grote aardbeving. Alles, ook het toerisme, kwam stil te liggen. In de slapeloze nachten na de allesvernietigende ramp schreef dominee Luigi een emotioneel gedicht dat, in de documentaire begeleid door dronebeelden van het verwoeste dorp, diepe indruk maakt.

Alexei was in 1986 operator van kernreactor nummer 4, daar waar de ramp in Tsjernobyl begon. Als een van de weinige overlevenden organiseert hij nu tours in en rond de stad. Hij deelt zijn ervaringen als eerbetoon aan de collega’s die het niet gered hebben.

In Aleppo, Syrië, pakt Gina na acht jaar vol goede moed haar werk als gids weer op. Wanneer ze een groep toeristen uitlegt hoe anders de bazaar was vóór de oorlog, die in 2011 begon, wordt ze overmand door emoties.

Appel, bekend van ZIJ GELOOFT IN MIJ en WRONG TIME WRONG PLACE, wist vooraf het vertrouwen te winnen van zijn hoofdpersonen. In dit drieluik vertellen zij heel open elk hun eigen indrukwekkende verhaal en tonen hun wilskracht om verder te leven nadat het stof is neergedaald.