little_women.jpg

Little women

Little women

Een ware sterrencast bevolkt Greta Gerwig’s weelderige nieuwe verfilming van de klassieke roman over vier opgroeiende zussen. Het winnen van de Oscar voor kostuumontwerp was daarbij niet te vermijden.

Jo, Meg, Amy en Beth zijn de vier dochters van de middenklasse-familie March, in Massachusetts ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Breed hebben ze het niet, maar ze worden buitengewoon liefdevol opgevoed. De levendige zussen bouwen een stevige onderlinge band op en elk van hen barst van de ambities: de een wil succes oogsten als schrijfster, de ander als actrice, pianist of schilder. Maar de vier leven in een tijd waarin van vrouwen vooral verwacht wordt dat ze mooi zijn en dienstbaar aan een man. Snel en goed trouwen is het motto: ‘save your family, marry rich’, zoals dat heet. De zussen verzetten zich elk op eigen wijze tegen deze maatschappelijke conventie en dat heeft zo zijn consequenties.

Het beroemde boek uit 1868 van Louisa May Alcott wordt nog steeds veel gelezen en is al vaker overgezet naar het grote doek. Deze zevende verfilming onderscheidt zich door de gebeurtenissen niet-chronologisch te presenteren via Jo’s terugblikken op haar jeugd.

In LITTLE WOMEN spelen niet de minsten: Saoirse Ronin, Emma Watson vertolken twee van de vrolijk door het leven dartelende zussen, Laura Dern is hun sociaal-bewogen moeder Marmee en Meryl Streep de rijke, zuinige tante die de dames nog enigszins op het goede pad probeert te krijgen. Een heerlijke rol is daarnaast weggelegd voor Timothée Chalamet als de rijke en tegendraadse buurjongen, die menig hart steelt. Regisseur Greta Gerwig (LADY BIRD) maakte een sprankelende en liefdevolle boekverfilming met een historische enscenering om van te smullen.